200 ml ciepłego mleka
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
1/2 kg mąki
20 dag masła
na farsz:
4 duże jabłka
cynamon
cukier
jabłka ścieramy lub kroimy na drobne kawałki i dusimy z cukrem i cynamonem. można dać surowe...drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem i odstawiamy na 10 min. do mąki dodajemy pokrojone (lub starte) masło i wyrabiamy,aż powstanie kruszonka. wlewamy mleko i wyrabiamy. wstawiamy do lodówki na 30 min.
ciasto rozwałkowujemy na placki grubości ok pół cm i wykrajamy krążki. na jeden krążek dajemy jabłka i przykrywamy drugim. zlepiamy jak pierogi. można posmarować wierzch białkiem. pieczemy na ciemne złoto w temp 200 st. czas pracy 1 godz,czasem chwilę dłużej;)
ja ciasto pokroiłam na coś podobnego do kwadratów :D
i jeszcze na koniec taka krótka modlitwa każdej kobiety:
"I spraw Panie Boże,aby te kalorie poszły w cycki"....
Dzięki za odwiedziny i miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńPyszne ciacha upiekłaś, też takie robię lecz z innego przepisu, Twój jest prostszy...dziękuję skorzystam :)
Serdeczne pozdrowienia dla Was wszystkich ze Spisza :)))