poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Bąbkowo,jajkowo

drugi post dzisiaj,ale przypomniało mi się,że chciałam się podzielić przepisem na przepyszną babkę. oprócz tego,zrobiłam nowe jajo,chociaż miałam nie robić...no i też trochę chwalenia moimi małymi prackami,które były nagrodą w moim candy. dopiero teraz mogę pokazać wszystko

na początek nagrody

I miejsce Edyta

(zdjęcie z bloga Edyty)

II miejsce-Polcia

(zdjęcie z bloga Pauliny)

nagroda za największą ilość zostawionych komentarzy- p.Daniela

(zdjęcie z bloga p.Danieli)

uff....w końcu mogę powiedzieć,że sprawa candy jest wyjaśniona.....

###########################################

teraz prezentacja jajcorka

to zdjęcie robiłam telefonem....
jak już aparat będzie jak należy,to dorzucę konkretne zdjęcie

#########################################

i nadszedł czas na przepis

BABKA HERBACIANA
przepis spisałam kilka lat temu z tv,z programu "Domowa Kawiarenka"

Ciasto
25 dag mąki
10 dag cukru
8 dag margaryny
2 żółtka
szklanka mocnej herbaty
8 dag rodzynek-ja daję całe 10 dag,bo lubię;)
łyżeczka sody
łyżeczka proszku
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
szczypta soli

Zaparzyć mocną herbatę. Rodzynki umyć,włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,skórkę z cytryny,sól,mąkę wymieszaną z soda i proszkiem. Do ciasta wlać zimną herbatę. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką (każdy to wie;)). Piec 50-60 min w temp 170-180 st. Zimna babkę polać lukrem. 
Przepisu na lukier nie podaję. Każda z nas ma swój wypróbowany,a ten mój jest do kitu. Polaną babkę posypuję,jak mam,kandyzowaną skórką z pomarańczy lub kandyzowanym (kolorowym) ananasem.

###########

Babka jest przepyszna. Polecam. Ja jednego razu zaparzyłam herbatę Tetley Earl Grey. Też była dobra. Aczkolwiek zwykła herbata jest lepsza....Jak któraś z Pań pokusi się o zrobienie,to proszę mi powiedzieć. Chętnie ukradnę z waszego bloga fotkę tego cuda i wkleję pod przepisem:D
a ostatnio robiłam ją w sylwestra. powkładałam ciasto do foremek na babki,takie małe;)

2 komentarze:

  1. Jeszcze raz bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Same piękności:) A przepis już pobrałam i będę próbować:)

    OdpowiedzUsuń